Dec 12, 2013

HTF 2013 etendused Kanuti Gildi Saalis novembris 2013

Hiiumaa Tantsufestival jätkab oma traditsiooni ja toob suvel töötubades valminud lavastused taas laiema publiku ette. Sel aastal on koguni kolm lavastust.

2013. a. lavastusprotsesside ja filmiprotsessi tulemid jõudsid juba sel aastal ka Tallinnasse ja toimusid 21. ja 22. novembril 2013 Kanuti Gildi Saalis.

Lavastusprotsesse juhtisid:
Ingmar Jõela
Katrin Kreutzberg & Kaarel Kõivupuu
Ly Meldorf & Üüve-Lydia Toompere

Filmiprotsessi viisid läbi:
Ando Naulainen & Siim Tõniste

Kõikide protsesside kostüümikunstnik oli Pille Kose.

Pilt Kanuti Gildi Saali veebilehelt.

Vaadake allpool pilte ja videokatkendeid 22. novembri etendustest esituse järjekorras.


Katrin Kreutzberg & Kaarel Kõivupuu "fassaad/BACKSTAGE"

Katrin Kreutzberg läks 2008. aastal Viljandi Kultuuriakadeemiasse, kus proovis õppida  tantsima ning liikumist kui kehakunsti mõtestama. Temast sai vabakutseline tantsuõpetaja ja koreograaf. On osalenud mitmetes workshoppides, nii Eestis kui ka näiteks Prantsusmaal. Tarkusi on ammutatud nt sellistelt koreograafidelt nagu Claire Filmon, Bruno Caverna, Sanna Myllylahti, Fornier Ortiz, Andrew Morrish ja nii edasi, lisaks proovib end võimalusel ka alati juurde koolitada.  Peale kooli lõppu asus tegutsema aastaks Saaremaa pisialevis Orissaares, kus andis tunde nii koolilastele kui ka täiskasvanutele. Arvab, et eneseületused ja ebamugavad situatsioonid on need, mis inimest arendavad, mistõttu hindab järjest rohkem julgust, seda nii loomingus kui elus eneses. Looming peaks olema aus iseenda suhtes ning kui ei peaks oskama, siis tuleks õppida sellesse uskuma, mida teed.

Vaata videokatkendid 22. novembri etendusest siin.



Ly Meldorf ja Üüve-Lydia Toompere "Mina"

Ly Meldorf on õpetanud Tallinna Tehnikaülikooli, praegu töötab direktori ametikohal Käina Huvi- ja Kultuurikeskuses. Tegutseb mitmes kultuuriseltsis: Tobiase Selts, Vanamees ja kits, Odra Iva ja aidanud kaasa mitme suurürituse sünnile: Hiiu Folk, Hiiumaa Tantsufestival. Alates kooliajast kirjutanud luuletusi, jutukesi ja näidendeid. Lavalaudadele on jõudnud näitetrupi "Odra Iva" vahendusel 8 lavastust. Täiendanud end aastatel 2007-2009 harrastusteatrite lavastajate kursusel.

Üüve-Lydia Toompere on vabakutseline tantsija ja koreograaf. Ta on lõpetanud TLÜ koreograafia eriala ning hetkel õpib sama eriala magistriõppes. Selle kõrvalt tegeleb Lydia aktiivselt erinevate projektide, tantsimise, lavastamise ning õpetamisega. Lydia on koostööd teinud erinevate tantsukunstnikega nii Eestist, kui ka välismaalt, osalenud mitmetes kaasaegse tantsu meistriklassides (Hugo Fanari, Kristian Tirsgaard, Lennard Louisy, Alvin Ailey jne). Lisaks sellele on saanud täiendõpet Prantsusmaal Université Nice Sophia Antipolis, Nice'is ja Rosella Hightower tantsukool, Canne'is.

Vaata videokatkendid 22. novembri etendusest siin.




Ingmar Jõela ja Co

Ingmar Jõela usub, et ka kõige totram, pisike asi nõuab alati maksimaalset pingutust ning pühendumist. Kohalolu. Enne tantsu tegeles Ingmar teatriga ning seal on needsamad küsimused eriti oluliselt õhus. Fookus, kohalolu, tunnetus ning hingelisus. Tants ning teater ei ole kaks erinevat maailma. Nad on vägagi tihedalt seotud ning oleks aeg meil hakata seda mõistma ning mõtestama. Tegutsema selles suunas. Niisamuti ka lavastades. Ingmarit ei huvita niivõrd inimese keha ja selle täiusesse viidud võimekus, kui hoopis tema ruumi-, partneri- ja meeltetunnetus selles. Loomulikult on ka tehnika oluline, kuid lõpuks on ju hing see, mis tantsib.

Vaata videokatkendid 22. novembri etendusest siin.








Ando Naulainen & Siim Tõniste filmiprotsessi tulem 

Filmiprotsess viidi läbi festivali seitsme toimumispäeva jooksul. Selle lühikese perioodi käigus tuli luua koreograafia lähtuvalt tantsijatest, leida asukohad, idee, filmida ja monteerida. HTFi filmiprotsess on traditsiooniliselt osalejate- ja kohaseptsiifiline projekt, mille käigus loodi sel aastal põnevate visuaalide ja tantsijatele isikupäraste liikumistega lühifilm. Protsessis osalesid Maria Netti Nüganen, Kerstin Vnukova, Elen Kalda, Pille Kose, Ando Naulainen ja Siim Tõniste.

Vaata videokatkendid 22. novembri etendusest siin.





Sissekande avalehe pilt (Ingmar Jõela etenduse impressioon) pärineb Kanuti Gildi Saali veebilehelt.

Ülejäänud piltide ja videodokumentatsiooni autor: Gerhard Lock





No comments:

Post a Comment